اووبروتینیب – Evobrutinib
اووبروتینیب که M2951 نیز نامیده میشود، یک داروی خوراکی تحقیقاتی برای درمان ام اس عودکننده است که شامل سندرم جدا شده بالینی (CIS)، ام اس عود کننده-بهبود یابنده (RRMS) و ام اس پیشرونده ثانویه (SPMS) فعال است. شرکت Merck KGaA (معروف به EMD Serono در ایالات متحده و کانادا) در حال توسعه این درمان است.
نحوه عملکرد اووبروتینیب
ام اس یک بیماری خودایمنی نورودژنراتیو است که در آن سیستم ایمنی آنتی بادیهایی تولید میکند که به اشتباه به غلاف میلین که سلولهای عصبی را احاطه کرده و از آنها محافظت میکند، حمله میکند. غلاف میلین سلولهای عصبی را عایق میکند و عملکرد صحیح آنها را تسهیل میکند. شکسته شدن غلاف میلین که به نام دمیلینه شدن نیز شناخته میشود، منجر به ایجاد ضایعات پلاک مغزی و در نتیجه بروز علائم ام اس میشود.
سلولهای ایمنی مانند سلولهای T و B نقش مهمی در تحریک التهاب و پیشرفت ام اس دارند.
تیروزین کیناز بروتون (BTK) یک پروتئین موجود در چندین سلول ایمنی مانند سلولهای B، ماکروفاژها و مونوسیتها است که برای التهاب مهم هستند. BTK نقش حیاتی در فعال سازی، توسعه، تکثیر و عملکرد سلولهای B ایفا میکند. سلولهای B میتوانند سلولهای T را فعال کرده و روند التهابی را که به غلاف میلین آسیب میرساند، افزایش دهند.
اووبروتینیب یک مهارکننده BTK است. این دارو پروتئین BTK را مسدود کرده و از فعال شدن و عملکرد سلولهای B جلوگیری میکند و متعاقباً عملکرد سلولهای T و التهاب را نیز مهار میکند. بنابراین، با مسدود کردن پروتئین BTK، محققان امیدوارند که اووبروتینیب بتواند آسیب سلولهای عصبی را که در بیماران ام اس مشاهده میشود کاهش داده و از عود (حمله) ام اس جلوگیری کند.
اووبروتینیب در آزمایشهای بالینی
یک کارآزمایی بالینی فاز ۲ کنترل شده با دارونما، کارایی و ایمنی اووبروتینیب را با تکفیدرا (تری فلونوماید)، یک درمان تعدیل کننده بیماری در ام اس که سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) آن را به عنوان درمانی برای کاهش فعال شدن سیستم ایمنی تایید کرده است، مقایسه کرد. محققان به طور تصادفی ۲۶۷ بیمار را برای دریافت تکفیدرا، دارونما، یا سه دوز مختلف از اووبروتینیب (۲۵ میلی گرم یک بار در روز، ۷۵ میلی گرم یک بار در روز، یا ۷۵ میلی گرم دو بار در روز) اختصاص دادند. محققان هیچ عود بیماری را در ۷۹ درصد از بیمارانی که بالاترین دوز درمانی را دریافت کردند، گزارش نکردند. این مطالعه همچنین کاهش ضایعات مغزی در بیماران ام اس را پس از ۲۴ هفته درمان گزارش کرد. این روند در طول ۴۸ هفته درمان حفظ شد.
دو مطالعه در حال انجام فاز ۳ با نامهای EVOLUTION RMS1 و EVOLUTION RMS2 در حال مقایسه اووبروتینیب با آوونکس (اینترفرون بتا-a1، محصول شرکت بایوژن) هستند. آوونکس برای درمان ام اس تایید شده است. هر مطالعه قصد دارد در مجموع ۹۵۰ بیمار مبتلا به ام اس عود کننده-بهبود یابنده را ثبت نام کند. محققان شرکت کنندگان را به طور تصادفی برای دریافت اووبروتینیب یا آوونکس انتخاب میکنند. هدف اصلی این مطالعات اندازه گیری میزان عود سالانه است. اهداف ثانویه شامل اندازه گیری پیشرفت ناتوانی و تشکیل ضایعات پلاک مغزی جدید است. محققان انتظار دارند EVOLUTION RMS2 را تا ژوئن ۲۰۲۳ و EVOLUTION RMS1 را تا اکتبر ۲۰۲۶ تکمیل کنند.
اطلاعات دیگر
محققان همچنین اووبروتینیب را به عنوان یک درمان بالقوه برای سایر بیماریهای خودایمنی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک و آرتریت روماتوئید مطالعه میکنند.
توجه: ام اس راهنما یک وب سایت خبری و اطلاع رسانی در مورد بیماری ام اس (مولتیپل اسکلروزیس) است. این تیم هیچگونه توصیه پزشکی، تشخیصی یا درمانی را ارائه نمی دهد و این محتوا قرار نیست جایگزینی برای توصیههای حرفه ای پزشکی، تشخیصی یا درمانی شما باشد. در مورد هر گونه سؤالی که ممکن است در مورد وضعیت پزشکی خود داشته باشید، همیشه با پزشک خود یا سایر ارائه دهندگان بهداشتی واجد شرایط مشورت کنید. هرگز توصیههای پزشکی حرفه ای را نادیده نگیرید یا به دلیل مطالبی که در این وب سایت خوانده اید در اجرای آنها تعلل نکنید.
منبع:
www.multiplesclerosisnewstoday.com
آخرین به روز رسانی: ۲۸ می۲۰۲۰