آمیسلیمود – Amiselimod
آمیسلیمود (که قبلاً با نام MT-1303 شناخته میشد) یک درمان تحقیقاتی برای افراد مبتلا به ام اس عود کننده-بهبود یابنده (RRMS)، بیماری التهابی روده (IBD) و سایر بیماریهای خود ایمنی است. این درمان در ابتدا توسط Mitsubishi Tanabe Pharma (MT Pharma) توسعه یافت و به طور خلاصه مجوز Biogen را برای توسعه و آزمایش بیشتر در کارآزمایی های بالینی دریافت کرد. آن مجوز از آن زمان به MT Pharma بازگشته است.
نحوه عملکرد آمیسلیمود
آمیسلیمود یک تعدیل کننده گیرنده اسفنگوزین ۱-فسفات (S1P) است. گیرندههای S1P نوعی پروتئین هستند که در سطح سلولهای ایمنی (لنفوسیتها) قرار میگیرند. اتصال مولکول S1P به گیرنده آن برای حرکت لنفوسیتها به خارج از غدد لنفاوی و به سمت رگها و گردش خون لازم است. در بیماران ام اس، لنفوسیتها (مانند سلولهای T و B) میتوانند به سمت مغز و نخاع حرکت کنند و باعث التهاب شوند که این امر منجر به آسیب عصبی میشود.
آمیسلیمود در سیگنال دهی S1P تداخل ایجاد کرده تا از خروج لنفوسیتها از غدد لنفاوی جلوگیری کند – آنها را در داخل گرههای لنفاوی به دام میاندازد. نتیجه این امر کاهش سلولهای T و B در گردش خون است که منجر به فعالیت ضد التهابی میشود. هدف این درمان کاهش التهاب و در نتیجه کاهش آسیب مداوم عصبی و کند کردن پیشرفت ام اس است.
آمیسلیمود در کارآزماییهای بالینی
یک مطالعه فاز ۲ به نام MOMENTUM برای ارزیابی ایمنی و اثربخشی آمیسلیمود در دوزهای مختلف (۰.۱، ۰.۲ و ۰.۴ میلی گرم)، در مقایسه با دارونما، در یک دوره ۲۴ هفتهای با شرکت ۴۱۵ بیمار مبتلا به ام اس عود کننده-بهبود یابنده انجام شد. نتایج این آزمایش که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، امیدوارکننده بود. آمیسلیمود (در دوزهای ۰.۲ و ۰.۴ میلی گرم) به طور قابل توجهی تعداد کل ضایعات مغزی را کاهش داد و مشخصات ایمنی و اثربخشی قابل قبولی نیز داشت. به نظر میرسد که مطالعات بیشتر این دارو در بیماران مبتلا به ام اس عود کننده-بهبود یابنده منطقی و لازم است.
شایع ترین عوارض جانبی مرتبط با این درمان سردرد و سرماخوردگی بود. سایر عوارض جانبی جدیتر، مانند عفونتها و اختلالات قلبی، بین گروههای تحت درمان با آمیسلیمود و دارونما در مطالعه مشابه بود.
اگرچه نتایج کارآزمایی منتشر شده در نشریههای Lancet Neurology و Nature Reviews Neurology امیدوارکننده بود، اما Biogen در اکتبر ۲۰۱۶ بدون هیچ توضیحی اعلام کرد که توسعه آمیسلیمود را متوقف کرده است. به دنبال آن، MT Pharma حقوق توسعه آمیسلیمود را دوباره به دست آورد و در اوایل سال ۲۰۱۷ اعلام کرد که قصد دارد به توسعه این دارو به تنهایی یا با یک شریک جدید ادامه دهد.
توجه: ام اس راهنما یک وب سایت خبری و اطلاع رسانی در مورد بیماری ام اس (مولتیپل اسکلروزیس) است. این تیم هیچگونه توصیه پزشکی، تشخیصی یا درمانی را ارائه نمی دهد و این محتوا قرار نیست جایگزینی برای توصیههای حرفه ای پزشکی، تشخیصی یا درمانی شما باشد. در مورد هر گونه سؤالی که ممکن است در مورد وضعیت پزشکی خود داشته باشید، همیشه با پزشک خود یا سایر ارائه دهندگان بهداشتی واجد شرایط مشورت کنید. هرگز توصیههای پزشکی حرفه ای را نادیده نگیرید یا به دلیل مطالبی که در این وب سایت خوانده اید در اجرای آنها تعلل نکنید.
منبع:
www.multiplesclerosisnewstoday.com